© Rootsville.eu

22eme Nuit du Blues de Charleroi i.s.m. South Blues Festival
Festival
Ancienne Abbaye de Soleilmont Fleurus (09-06-2018)

reporter: Marcel - Françoise (traduction Français) - photo credits: Freddie


info organisation: Nuit du Blues de Charleroi

info band: Kirk Fletcher - Lil' Jimmy Reed - Travellin' Blue Kings - Tia - Little Hook - Lightnin' Bug - K-Pax

© Rootsville 2018


Toen ik de affiche zag van dit festival bij onze Waalse vrienden, dacht ik: “Tiens, waarom niet?”. Leuke affiche en uiteindelijk reeds de 22ste editie en ik was er nooit geweest. Nu of nooit dus. Niet bij de deur, dus tijdig vertrokken om zeker niets te moeten missen. Toen ik aankwam was ik compleet overdonderd van de knappe locatie. Het is niet alle dagen dat je een festival mag meemaken op de gronden van een middeleeuwse abdij. Zeg nu zelf, dat heeft toch iets. Het mooie weer was van de partij, de affiche was aanlokkelijk en het bier stond koud, alle voorwaarden vervuld om een leuk festival te beleven. Let the beast go dus…

Openers van de dag was het power trio Lightnin’ Bug op het klein podium. Hoewel, het kleine podium is misschien ondergewaardeerd. Een heuse circustent met tribune en al, ontving de gasten voor de “kleinere” optredens. Een voor mij onbekende band, afkomstig uit Bouillon, die werd gevormd in 1997 door Greg Janicki (zang en gitaar). Verder Philippe Pahaut aan de drums en Bidon aan de bas. Deze drie musketiers hebben blijkbaar al 2 platen uit: "Landing On The Blues Ground" and "Licolnshire Session" en toch bleven ze onder onze radar. Te meer dat ze al voorprogramma’s speelden van o.a. Boo Boo Davis, Dr Feelgood, Melvin Taylor, Mojo Buford en anderen. Benieuwd dus naar hun prestatie.

We kregen het redelijk hardere werk voorgeschoteld, doch zo vroeg op de dag kreeg de band ook al de eerste dansers op de dansvloer met songs van eigen makelijk als ‘Protest Blues’, ‘Miss Cora Lee’, ‘Bad Poker Player’ of ‘My Fags’. Eén van hun intro’s leek verdacht veel op de riff van ZZ Top’s ‘Sharp Dressed Man’, zo wist je waar de mosterd vandaan werd gehaald. Dat en af en toe een slide à la Hound Dog Taylor, maakte het een redelijk aangenaam geheel.

Hierna mochten we ons keren naar het hoofdpodium voor het aantreden van Travellin Blue Kings. Een nieuwe Belgo-Nederlandse band gevormd uit ex-leden van Howlin Bill, Fried Bourbon, Liberators en Rhythm Bombs en Electrophonics. Om u even de zaken wat duidelijker te maken hebben we het hier over Stephan Hermsen (vocals, harp, gitaar), Jimmy Hontelé (gitaar), Winne Penninckx (bass) en Marc Gijbels(drums).

De naam van de band is niet zomaar willekeurig gekozen, want deze vier heren schuimden het Europees continent al af en zijn dus zeer bereisde bluesambassadeurs van ons kleine Belgenlandje. Het repertoire is zeer uitgebreid en gevarieerd, gaande van de West Coast over Memphis naar Chicago en zelfs de Britse bluesscene wordt niet vergeten, heel benieuwd dus naar de prestaties van deze ouwe rotten.

Het was het eerste publieke optreden van de band en iedereen was dus benieuwd en de bandleden toch ietwat zenuwachtig, nieuwsgierig naar de prestaties van de jongens. Echter met zo’n kwaliteiten is het overbodig om zich zorgen te maken, want het optreden was top. Tja, hier en daar moet er nog aan ene kleinigheid worden geschaafd maar niemand, buiten de bandleden misschien, die daar iets van heeft gemerkt. Hier werd duidelijk uit een ander vaatje getapt als in de circustent. Het niveau lag zeker en vast iets hoger en het was er van de eerste minuut “boenk” op. Vooral het stevig en perfect drumwerk van Marc Gijbels viel mij op en ook dat de hoofdrol wat leek weggelegd voor het gitaarwerk van Little Jimmy op gitaar.

Openen deden ze met ‘Get It Done’ en daarna was de bluestrain vertrokken voor een zeer aangename rit met ‘About This Weight’, een instrumentaaltje met een surftintje, ‘Your Being’, het enige rustpunt van het hele optreden ‘I’m A Good Man’ waar de warme stem van Stephan tot zijn recht komt, om af te sluiten met twee uitsmijters van jewelste: ‘I Don’t Wanna Stop’ en de bisser ‘Into The Night’. Meteen was het visitekaartje van de Travellin Blue Kings afgeleverd.

K-Pax is de tweede band die zich mag vertonen in de circustent. Weer zo’n onbekende en ze worden aangekondigd met een Tribute aan Steve Ray Vaughan. Zéér gevaarlijk om zich te storten op het werk van deze Texaanse gitaar grootmeester. Ik ben altijd van oordeel dat bepaalde mensen of zaken beter niet worden gecoverd, enfin, we zullen wel zien en zo te zien doen ze dat al enkele jaren. Ze halen hun naam van de gelijknamige film uit 2001 met Jeff Bridges in de hoofdrol. De band bestaat uit Rudy De Marie (zang en gitaar), David Collu (drums) en Vincent Chassagne (bas).

Zoals verwacht dus, de nodige SVR covers en niet mijn ding, want laat ik mij daar niet zitten op wachten. Ik onthou zaken als ‘Scutlle Buttin’, ‘Coldshot’, ‘Pride & Joy’ of ‘Lenny’. Warm noch koud en tijd dus om iets te gaan eten want den beer begon te knorren.

Terug naar de headstage dan voor een Franse act, Tia & Her Band. Na een verblijf in Mississippi, komt deze Franse bluesartieste ons haar nieuwste cd voorstellen “Lil Bird”. Ze maakt er een punt van om de perfecte mix te vinden tussen de Afro-amerikaanse muziek uit de States en de invloeden van Mama Africa. Eigen composities en eigenzinnige teksten zijn zowat een handelsmerk van Tia. Ze wordt vergeleken met een “Parel” en door Bob Margolin genoemd als “a player of the World”, dat kan toch al tellen. Ze wordt hiervoor bijgestaan door Marc Glomeau (drums), Vincent Pollet-Villard (keys) en Cyrille Catois (bas). Voor mij een première want ik had deze dame nog nooit aan het werk gezien. En eerlijk gezegd heeft ze mij wat overdonderd. Aangename stem, mooie présence en leuk gitaarspel.

Zoals verwacht een stevige greep uit haar laatste cd en dat is een aanrader want de gebrachte songs waren van hoogstaande kwaliteit. Ik denk daarbij aan ‘Black Coal’, ‘Mississippi Scream’, ‘Lil Bird – nummer dat wat weg heeft van de stijl van JJ Cale, ‘Dancing With The Devil’- song geschreven door Tia zelf en met veel “wawa-gitaar’, het knappe ‘Sweet Lotus Blossom’ en persoonlijk was ik onder de indruk van haar versie van Jessie Mae Hemphill’s  ‘Help The Poor & The Needy’. Knappe en aandoenlijke versie overgoten met haar eigen sausje. Reken daar een covertje van Bod Diddley’s ‘Crazy Thing’ en een streepje B.B. King bij en we kregen een geweldig optreden. Het sliden en “fingerpicken’ is Tia zeker en vast niet vreemd en er was ook een hoofdrol weggelegd voor de hammond, wat een zekere toets gaf aan het geheel. Laat daar op het einde Kirk Fletcher de band vervoegen voor een opzwepende boogie en je zag niets anders dan tevreden gezichten. Voor mij was dit al meer dan geslaagd.

We lieten het tweede gedeelt van K-Pax aan ons voorbijgaan om hier en daar wat bij te praten. Dat zijn zaken dat je op een festival ook doet natuurlijk en een frisse pinten naar binnen gieten hoort er ook bij.

Er waren twee grote hoofdacts om deze editie af te sluiten, te beginnen met Lil’ Jimmy Reed. Geboren als Leon Atkins zowat einde de jaren dertig in Hardwood aan de oevers van de Mississippi, is Lil’ Jimmy waarschijnlijk de laatst overgebleven Louisiana bluesman. De man bezit een scherp gitaarspel, een “grinding” stem en een verslavende harmonica. Een echte topper in het genre en ik was zeer blij dat we de man nog in actie konden zien in ons eigenste landje. Mooie prestatie van de organisatie zou ik zo zeggen. Lil’ Jimmy wordt begeleid door de Britse boogie woogie pianist Bob Hall en diens partner Hilary Blythe aan de bas. Bob Speelde onder andere met John Lee Hooker, Howlin Wolf en Little Walter, niet mis dus en vuurwerk gegarandeerd dacht ik zo.

Veel bling bling op het podium want zowel Lil Jimmy als Bob hadden hun blinkende hemdjes aangetrokken. Het werd dus juke box-time. Ik denk dat we enkel met ‘TV Mama’ en ‘Tell Me Baby’ originele Lil Jimmy songs te horen kregen. Al de rest waren covers van bekende bluessongs gespeeld in Lil Jimmy Reed stijl, te zeggen met scherpe gitaar en huilende harmonica. ‘ Hoochie Coochie Man’, ‘Big Boss Man’ en ‘Honest I Do’ van Jimmy Reed, B.B. King’s ‘How Blue Can You Get’, ‘Going To New York’, ‘You don’t Have To Go’ en ‘Rock Me Baby’ zijn een greep uit de lijst die we over ons kregen. Het publiek was razend enthousiast en we zagen dat het goed was.

Terug naar het klein podium dan voor Little Hook, ondertussen al een vaste waarde op de podia ten lande. De band met Renaud Lesire (zang en gitaar), Bart Mulders (gitaar) Big Dave (harmonica) en Steve Wouters (drums), staat al een hele tijd garant voor een stevige portie blues. Een straffe cocktail met twee gitaren, een soulvolle stem, een harmonica en een recht-voor-de-raapse drum. En niet vergeten beste vrienden, dit is blues van bij ons.

Zoals verwacht kregen we rauwe en zompige blues gepresenteerd die recht uit de klei van de Mississippi Delta was getrokken. Little Hook is ondertussen een goed geoliede machine geworden onder leiding van Renaud Lesire, en met ‘Hound Dog Taylor’s ‘What About You Baby’ en de hypnotiserende boogie van ‘Shake It’ wisten ze de massa tot dansen aan te zetten. De tent zat krakvol en de mensen amuseerden zich kostelijk. Hop met de beentjes. Het was genieten geblazen van ‘Fireman Ring The Bell’, ‘Going Down South’, ‘Hooked’, ‘Hillburner’ of ‘Movin On’. Topprestatie van dit viertal en laat ons toch even chauvinistisch zijn beste mensen, dit is blues van bij ons en de mannen bewezen dat er niet altijd naar het buitenland dient te worden uitgeweken om berengoede bluesmuziek op een podium te brengen.

Even grote naam maar toch ietwat wat jonger dan Lil Jimmy, was de afsluiter van de dag, Mister Kirk Fletcher. De man weet met zijn gitaarspel en zijn soulvolle stem iedereen kippenvel te bezorgen. Hij weet de tradities van de blues heel goed te benaderen, verfrissend en vernieuwend tegelijkertijd maar ook met het nodige respect voor de traditie. Ondertussen een vaste waarde in het milieu met niet minder dan drie studioalbums en drie live-albums op zijn naam. Hij wordt bijgestaan door Johnny Henderson (keys ) en Matt Brown (drums).

Nog steeds een pak volk voor het podium, de mensen wilden alles horen tot de laatste noot. We werden getrakteerd op twee magistrale instrumentaaltjes om te beginnen waaronder het schitterende ‘Blues For Boo Boo’. Kirk heeft blijkbaar een nieuwe cd op stapel en hij gaf ons al, meet een aantal songs, een voorproefje hiervan. De hammond huilde, en we werden vergast op het stevige, maar uitgemeten gitaarwerk van Kirk. Een echte gitaarslinger maar oh zo bescheiden. Je ziet duidelijk dat de man zich uitstekend voelt op het podium, het speelplezier druipt er gewoon van af en werkt aanstekelijk op het publiek. Songs als ‘Found Love’ of ‘I’m In Love’ deden er nog een schepje bovenop en met ‘I Got The Right To Sing The Blues’ kreeg hij iedereen op de knieën. Puik werk van deze sympathieke man en prachtig einde van een geslaagde dag.

Het was mooi geweest. Mooie locatie, zeer goede organisatie en een prachtige affiche. Een tevreden man stapte in zijn wagen en reed de nacht in op weg naar huis…I’m a lonesome blueslover on my way home… A l’année prochaine les amis !!!

Cheers op 'La Nuit du Blues de Charleroi'

Traduction Français (Françoise)

Quand j'ai vu l'affiche de ce festival chez nos amis wallons, j'ai pensé: "Tiens, pourquoi pas?". Belle affiche et enfin la 22ème édition et je n'y étais jamais allé ! C'est maintenant ou jamais. Donc … parti tôt pour ne rien manquer ! Quand je suis arrivé, j'étais complètement ravi par le bel emplacement. Ce n'est pas tous les jours que vous pouvez vivre l'expérience d'un festival sur les terres d'une abbaye médiévale. Dites-le vous … C'est quelque chose. Le beau temps était là, l'affiche était tentante et la bière était fraîche, toutes les conditions remplies pour vivre un festival amusant. Let the beast go dus ...

Les pionniers du jour étaient le trio de puissance Lightnin 'Bug sur la petite scène. Bien que la petite scène soit peut-être sous-estimée, c'est une véritable tente de cirque, avec stand et tout. Elle a reçu les invités pour les «petits» concerts. Un groupe qui m'est inconnu, originaire de Bouillon, formé en 1997 par Greg Janicki (voix et guitare). Aussi Philippe Pahaut à la batterie et Bidon à la basse. Ces trois mousquetaires ont apparemment déjà deux records: "Landing On The Blues Ground" et "Liconshire Session" et pourtant ils sont passés sous notre radar. D'autant plus qu'ils étaient déjà performers, entre autres, de Boo Boo Davis, du Dr Feelgood, de Melvin Taylor, de Mojo Buford et d'autres. Curieux de leur performance.

Ils ont eu la tâche difficile si tôt dans la journée. Mais ... le band a également eu les premiers danseurs sur le dancefloor avec des chansons comme 'Protest Blues', 'Miss Cora Lee', 'Bad Poker Player' ou 'My Fags '. Une de leurs intros ressemblait étrangement au riff de 'Sharp Dressed Man' de ZZ Top, alors vous comprenez d'où venait la moutarde ??  Tout ça et parfois un slide à la Hound Dog Taylor en a fait un ensemble assez agréable.

Après cela, nous avons été autorisés à revenir sur la scène principale pour l 'arrivée de Travellin Blue Kings. Un nouveau groupe belgo-néerlandais formé d'anciens membres de Howlin Bill, Fried Bourbon, Liberators et Rhythm Bombs et Electrophonics. Pour clarifier les choses, nous parlons de Stephan Hermsen (chant, harpe, guitare), Jimmy Hontelé (guitare), Winne Penninckx (basse) et Marc Gijbels (batterie).

Le nom du groupe n'est pas choisi au hasard, car ces quatre messieurs ont déjà écumé le continent européen et sont donc des ambassadeurs du blues très bien rôdés de notre petit pays belge. Le répertoire est très vaste et varié, allant de la côte ouest à Memphis en passant par Chicago.  Et même la scène blues britannique n'est pas oubliée, donc très curieux de la performance de ces vieux pourris.

C'était la première apparition publique du groupe et tout le monde était curieux de la performance des garçons.. Les membres du groupe étaient un peu nerveux aussi. Cependant, avec de telles qualités, il est inutile de s'inquiéter, car la performance doit être excellente. Il y a bien une petite chose à planifier çà et là, mais personne, à part les membres du groupe, n'aurait pu le remarquer. Ici on a clairement tiré un autre vin que dans la tente de cirque. Le niveau était certainement un peu plus élevé et ce, dès la première minute . Surtout le jeu solide et parfait de Marc Gijbels à la batterie m'a frappé et aussi, le rôle principal semblait être tenu par la performance de Little Jimmy à la guitare.

Ils ont ouvert avec 'Get It Done' et ensuite le Bluestrain était parti pour une balade très agréable avec 'About This Weight', un instrument avec un peu de surf, 'Your Being', le seul point de repos de toute la performance 'I'm A Good Man 'où la voix chaleureuse de Stephan prend tout son sens, pour finir avec deux bounty: «I Do not Want Stop» et le bisser «Into The Night». La carte de visite du Travellin Blue Kings a été immédiatement donnée.

K-Pax est le deuxième groupe qui se produit dans la tente de cirque. Un autre inconnu et ils sont annoncés avec un hommage à Steve Ray Vaughan. Très dangereux de se plonger dans le travail de ce maître de la guitare texanne. Je suis toujours d'avis que certaines personnes ou choses ne devraient pas être reprises.

De toute façon, nous les verrons et les verrons pendant plusieurs années. Ils tirent leur nom du film éponyme de 2001 avec Jeff Bridges en tête. Le groupe est composé de Rudy De Marie (chant et guitare), David Collu (batterie) et Vincent Chassagne (basse). Comme prévu, la SVR couvre et ce n'est pas mon truc. Je ne veux pas attendre assis  comme  ça. Je me souviens de choses comme 'Scutlle Buttin', 'Coldshot', 'Pride & Joy' ou 'Lenny'. Il ne faisait ni chaud ni froid et il était temps de manger quelque chose parce que l'ours commençait à grogner.

Retour au headstage pour un numéro français, Tia & Her Band. Après un séjour au Mississippi, cette artiste de blues française nous présente son dernier cd "Lil Bird". Elle tient à trouver le mélange parfait entre la musique afro-américaine des États-Unis et les influences de Mama Africa. Propres compositions et textes originaux sont presque une marque de commerce de Tia. Elle est comparée à une "Perle" et est appelée "une joueuse du monde" par Bob Margolin, qui peut compter de toute façon. Elle est secondée par Marc Glomeau (batterie), Vincent Pollet-Villard (claviers) et Cyrille Catois (basse). Pour moi une première parce que je n'avais jamais vu cette artiste en concert. Et pour être honnête, elle m'a un peu submergé. Voix agréable, belle présence et bon jeu de guitare.

Comme prévu une sélection ferme de son dernier CD et qui est recommandé car les chansons étaient de grande qualité. Je pense à 'Black Coal', 'Mississippi Scream', 'Lil Bird' - chanson qui ressemble au style de JJ Cale, chanson 'Dancing With The Devil' écrite par Tia elle-même et avec beaucoup de 'wawa-guitar' , le beau Sweet Lotus Blossom  et personnellement, je suis impressionné par sa version de Jessie Mae Hemphill de « Aidez les pauvres et les nécessiteux ». Belle version attachante, surmontée de sa propre sauce. Comptez une reprise de "Crazy Thing" de Bod Diddley et un tiret B.B. King et nous avons eu une belle performance. Le slide  et le  "fingerpicking" ne sont certainement pas étrangers à Tia. Il y avait aussi un rôle majeur pour le hammond, qui donnait une certaine touche à l'ensemble. En final, laisser Kirk Fletcher rejoindre le groupe pour un boogie émouvant et vous n'avez vu que des visages satisfaits ! Pour moi, c'était plus que réussi.

Nous avons passé la deuxième partie de K-Pax pour bavarder ici et là. Ce sont des choses que vous faites lors d'un festival, bien sûr, et boire des pintes fraîches en fait également partie.

Il y avait deux gros titres pour conclure cette édition, en commençant par Lil 'Jimmy Reed. Né sous le nom de Leon Atkins à la fin des années 1930 à Hardwood, sur les rives du Mississippi. Lil 'Jimmy est probablement le dernier bluesman de la Louisiane. L'homme a un jeu de guitare pointu, une voix grinçante et un harmonica addictif. Un vrai gagnant dans le genre et j'étais très heureux que nous puissions voir l'homme en action dans notre propre petit pays. Belle performance de l'organisation je dirais. Lil 'Jimmy est accompagné par le pianiste britannique boogie woogie Bob Hall et sa partenaire Hilary Blythe à la basse. Bob a joué avec John Lee Hooker, Howlin Wolf et Little Walter, et j'ai donc pensé que les feux d'artifice étaient garantis.

Beaucoup de bling bling sur scène parce que Lil Jimmy et Bob avaient mis leurs chemises brillantes. Donc c'est devenu juke box-time. Je pense que nous n'avons entendu que des chansons originales de Lil Jimmy avec 'TV Mama' et 'Tell Me Baby'. Tout le reste était des covers de bluessongs bien connus dans le style de Lil Jimmy Reed, c'est à dire avec la guitare pointue et l'harmonica hurlant. 'Hoochie Coochie Man', 'Big Boss Man' et 'Honest I Do' par Jimmy Reed, B.B. King 'How Blue Can You Get', Going To New York’, ‘You don’t Have To Go’ et ‘Rock Me Baby’ sont une sélection de la liste que nous avions reçue. Le public était extrêmement enthousiaste et nous avons vu que c'était bon.

Retour à la petite tente Little Hook, maintenant une valeur sûre sur les scènes dans le pays. Le groupe avec Renaud Lesire (chant et guitare), Bart Mulders (guitare), Big Dave (harmonica) et Steve Wouters (batterie), garantit depuis longtemps une bonne partie de blues. Un cocktail fort avec deux guitares, une voix soul, un harmonica et une batterie simple. Et n'oublie pas tes meilleurs amis, c'est du blues de notre part.

Comme prévu, on nous a présenté des blues bruts et détrempés qui avaient été tirés directement du delta du Mississippi. En attendant, Little Hook est devenu une machine bien huilée dirigée par Renaud Lesire, et avec "What About You Baby" de Hound Dog Taylor et le boogie hypnotique de "Shake It" ils ont réussi à faire danser la foule. La tente craquait et les gens s'amusaient. On a apprécié Fireman Ring The Bell», «Going Down South», «Hooked», «Hillburner» ou «Movin On». Merveilleuse performance de ce quatuor et soyons chauvinistes : c'est du blues chez nous et ces hommes talentueux ont prouvé qu'il ne faut pas toujours aller à l'étranger pour apporter de la bonne musique de blues sur scène.

Tout aussi grand, mais un peu plus jeune que Lil Jimmy,c'était la clôture de la journée avec Monsieur Kirk Fletcher. L'homme sait comment donner la chair de poule avec son jeu de guitare et sa voix mélancolique. Il sait très bien aborder les traditions du blues. Rafraîchissant et innovant à la fois, mais aussi dans le respect de la tradition. Pendant ce temps, une valeur certaine dans l'horizon avec pas moins de trois albums studio et trois albums live à son actif. Il est secondé par Johnny Henderson (clés) et Matt Brown (batterie).

Encore un groupe de personnes devant la scène, les gens voulaient tout entendre jusqu'à la dernière note. Au début, nous avons eu droit à deux morceaux instrumentaux magistraux, dont le magnifique «Blues For Boo Boo». Kirk a apparemment un nouveau CD en préparation et il nous a déjà donné quelques chansons, en avant-goût. Le hammond a pleuré, et nous avons eu droit à la guitare ferme mais épuisée de Kirk. Une vraie guirlande de guitare mais oh si modeste. Vous pouvez clairement constater que l'homme se sent bien sur scène, le plaisir de jouer se diffuse et travaille de manière contagieuse sur le public. Des chansons comme 'Found Love' ou 'I'm In Love' sont allées encore plus loin et avec ‘I Got The Right To Sing The Blues’, il a mis tout le monde à genoux. Beau travail de cet homme sympathique et belle fin d'une journée réussie.

C'était sympa. Bel emplacement, très bonne organisation et une belle affiche. Un homme satisfait monta dans sa voiture et conduisit la nuit sur le chemin du retour ... Je suis un blueslover solitaire sur le chemin du retour ... A l'année prochaine les amis !!!

A bientôt sur "La Nuit du Blues de Charleroi"

un General Jack...

Travelin' Blue Kings are ready to go

avec l'autocar de Bruxelles

Big Dave, Tia, Kirk Fletcher et Patrick...le CEO de 7 Nuits du Blues (Lille)

et beaucoup de blues...















et Michel le 'MC'...